Miljuschka Witzenhausen bekent eetverslaving in Chateau Meiland VIPS

screenshot 2024 04 16 at 132834
Miljuschka Witzenhausen is tv-kok, presentatrice en culinair blogger. Tegenwoordig staat ze ook bekend als een voorstander van de body positivity-beweging. In Chateau Meiland VIPS praat ze over haar gewicht en zelfbeeld. 

Verslaving

We zien in het programma hoe Martien Meiland wild enthousiast is over de baksels van Miljuschka: "Het is heerlijk!", roept hij uit. Wanneer hij vraagt of ze deze passie altijd heeft gehad, voelt Miljuschka zich gedwongen om hem te corrigeren: "Misschien moet je het eerder een verslaving noemen. Sommige mensen zijn verslaafd aan drank, sommige aan drugs en ik ben gewoon verslaafd aan eten. Ik vind dat het allerleukste wat er is en ik kan er eindeloos over praten."

Tonnetje rond

Als Erica haar bezorgd vraagt of je dan niet 'tonnetje rond' wordt, bevestigt Miljuschka dat. "Ja, dat klopt!" Toch lijkt de tv-kok er zelf totáál niet mee te zitten dat ze een paar kilootjes extra heeft en dit consequenties kan hebben voor haar gezondheid. "Ik heb maat 44 en daar ben ik helemaal prima mee. Maar goed, mijn cholesterol vindt het wat minder af en toe. Dus ik weeg nu 90 kilo en daar is mijn huisarts niet blij mee. Zelf lig ik er echt geen nacht van wakker."

Caloriefestival

In de patisseriekeuken kan Maxime maar aan een ding denken: "Je slibt echt helemaal dicht." "Dat stadium ben ik allang voorbij, schat", vertelt Miljuschka. Wel geeft ze aan het einde nog aan dat er toch een soort balans moet zijn in dit hele caloriefestival. Dit nadat Erica toch ietwat sceptisch lijkt te zijn over de hele body-positivity beweging. "Maar wat is dan de overgang van body positivity dat het niet meer gezond is?" twijfelt ze. "Nou, dat moet je wel netjes in de gaten houden, gewoon bij je huisarts. Dat doe ik ook. En verder hou ik de 80/20 regel aan: 80 procent gezond en goed eten en 20 procent waar je zelf zin in hebt. Anders is het leven ook niet meer leuk", aldus Miljuschka.