Na jaren zeiken komen er eindelijk meer openbare toiletten voor vrouwen

pexels roman odintsov 4553369
Er zijn meer dan genoeg openbare toiletten voor mannen, die kunnen zeiken waar ze willen. Voor vrouwen is dat anders: vrouwen hebben een hokje nodig en die zie je niet zo snel op openbare plekken. Dankzij Geerte Piening die een boete voor wildplassen aanvocht, komt daar nu eindelijk verandering in!
In 2017 kreeg Geerte een boete voor wildplassen, maar daar ging ze tegenin: ze vond het oneerlijk dat er aanzienlijk minder openbare toiletten zijn voor vrouwen. Die talloze urinoirs zijn immers niet bestemd voor het vrouwelijke geslachtsorgaan. Goed, Geerte vocht dus de boete aan bij de rechter, wat leidde tot de ‘plasprotestacties’, de motie Baas in Eigen Blaas en uiteindelijk een investering van 4 miljoen euro voor openbare toiletten. Thanks, Geerte!

Plassen in staantoiletten 

De boete heeft Geerte wel moeten betalen in 2017, omdat de rechter vond dat je als vrouw zijnde ook in een urinoir kan plassen. Hoe weten we niet, maar als die rechter dat ons kan vertellen, zou dat inderdaad enorm schelen.

Wanneer kunnen we zeiken?

Ilana Rooderkerk (D66) kwam in 2019 met de motie Baas in Eigen Blaas. Die werd aangenomen en zorgt voor 4 miljoen euro die geïnvesteerd gaat worden in roelstoelvriendelijke, openbare toiletten. Eind 2023 zouden deze toiletten er eigenlijk al zijn, maar er was meer tijd nodig. Nu streeft de gemeente van Amsterdam ernaar om de nieuwe toiletten in oktober van dit jaar te plaatsen.
Beeld: Pexels