Nederland deed melding van onveilige sfeer tijdens Songfestival

66844446 bsr agency 1
De Nederlandse Songfestival-delegatie heeft vorige week twee keer melding gemaakt bij de organisatie van het Eurovisie. Volgens omroep AVROTROS hing er een onveilige sfeer achter de schermen in de Malmö Arena en vond er geen verbetering plaats na de eerste melding.

Onveilige sfeer

Nu.nl meldt dat vooral in de zogeheten delegatiebubbel, het team rondom Joost Klein, een onveilige sfeer heerste, waarover diverse artiesten na afloop hebben geklaagd. Onder anderen de artiesten uit Litouwen, Ierland en Noorwegen hebben zich hier kritisch over uitgelaten. Eerst werd er door AVROTROS al een mondelinge melding gemaakt bij de EBU, de organisator van het liedjesfestijn. 

Twee meldingen

De tweede, schriftelijke melding werd gedaan op vrijdag 10 mei, de dag dat Joost Klein niet mocht repeteren vanwege het incident met de cameravrouw. "De twee meldingen staan los van het incident”, zegt de woordvoerder van AVROTROS. Het gesprek zorgde volgens haar "niet tot een verbetering". Of de onveilige sfeer te maken heeft met de herhaaldelijke oproep van Joost om niet gefilmd te worden vlak na zijn optreden, is niet duidelijk. "Inhoudelijk willen we het verder niet toelichten,” aldus de omroep, die naar eigen zeggen geen reactie kreeg op de tweede schriftelijke melding.

Commotie

Het Songfestival was een en al commotie dit jaar. De inzending uit Noorwegen heeft aan de Noorse krant Aftenposten verteld zelfs tot vlak voor de finale te hebben getwijfeld of ze zich moest terugtrekken. Volgens Magnus Børmark, gitarist van de band Gåte, is het tot een sterke confrontatie met de EBU gekomen. Hij had het gevoel dat de deelnemers gedwongen werden om zich in een politieke rol te begeven, maar daar niet tegen opgewassen waren.

Vonnis

Joost Klein moet ondertussen nog even afwachten tot zijn vonnis binnen is. AVROTROS reageert niet inhoudelijk op het nieuws rondom de zanger: "We wachten nu eerst de uitkomst van het onderzoek van de Zweedse justitie af. Pas daarna kunnen we weer een update geven", aldus een woordvoerder.