Europapa van Joost Klein gespeeld op kerkklokken in hele land

florian weichert 95fljvpa5iw unsplash 1
Nederland was collectief in shock toen Joost Klein gediskwalificeerd werd van het Eurovisie Songfestival omdat hij een 'dreigende beweging' naar een cameravrouw maakte. Nu klonk vandaag op meerdere plekken in Nederland zijn Europapa-lied uit kerkklokken.

Zweedse justitie

AVROTROS, die verantwoordelijk is voor het Eurovisie Songfestival, reageerde niet inhoudelijk op het nieuws rondom Joost: "We wachten nu eerst de uitkomst van het onderzoek van de Zweedse justitie af. Pas daarna kunnen we weer een update geven", aldus een woordvoerder. Ondanks de vervolging van Joost nog in de lucht hangt, mocht hij gelukkig wel terug naar Nederland vliegen vanuit Zweden, waar afgelopen weekend het Eurovisie Songfestival werd gehouden.

Kerkklokken

3FM-dj Wijnand Speelman vond de hele situatie toch erg sneu voor de zanger, en riep daarom klokkenspelers door heel Nederland op om de artiest een hart onder de riem te steken. De dj deelde op Social media video's van de verschillende locaties waar het nummer op de kerkklokken te horen was. Europapa werd ook gespeeld in onder meer Vlissingen, Eindhoven en Leiden. Ook Venlo, Meppel, Oldenzaal en Hasselt deden mee.

'Heel erg'

Zij waren niet de enigen die Joost steunden met hun muzikale getokkel: ook Orgel Joke, bekend van haar muziekfilmpjes op Social media, deed mee aan de oproep. Zij deelde een filmpje op Instagram. "Ik speel dit nog een keer, omdat ik het heel erg vind, dat Joost Klein niet mee mocht doen".

Straf

Er kunnen weken overheen gaan voordat er meer duidelijkheid komt over een eventuele vervolging. “De openbaar aanklager gaat nu bepalen of er genoeg bewijs is om deze zaak voor de rechter te brengen,'' aldus Dennis Martinsson, Zweeds strafrecht aan de Linnaeus Universiteit. Hij vertelde wél dat de zanger gelukkig niet hoeft te vrezen voor een gevangenisstraf. “De drempel voor het openen van een vooronderzoek ligt in Zweden heel laag, maar de meeste zaken waarbij een vooronderzoek wordt geopend, leiden niet tot een aanklacht”, legde hij uit.