Roy Donders breekt stilte over zijn geaardheid

screenshot 2024 05 14 at 190116
Roy Donders, beter bekend als de stylist van het zuiden, heeft groot nieuws: binnenkort zullen we zijn nieuwe boek Gewoon Royke in de boekenwinkel zien liggen. De 33-jarige stylist praat over zijn drugsverslaving en het feit dat het voor hem allemaal niet meer hoefde op een gegeven moment. Ook bespreekt hij 'hokjesdenken' en de constante vragen over zijn seksualiteit.

Litertanks lachgas

Roy beschrijft hoe slecht het met hem ging in tijden van het Coronavirus. "Nooit had ik zoveel rust en tijd gehad. Vanaf mijn 14de heb ik altijd wel gewerkt. In de kapperszaak, in mijn winkel, op kledingparty’s: ik was altijd bezig", aldus Roy. Daarom ging hij nog meer feesten dan voorheen. Tegen het Algemeen Dagblad vertelde hij dat hij soms wel litertanks lachgas gebruikte op een avond: "Soms ook in combinatie met drank en xtc. Regelmatig dacht ik: waar ben ik? Wat doe ik hier?"

Begrip wekken

In zijn boek probeert de stylist begrip te wekken voor zijn situatie. "De Roy van toen is niet meer de Roy van nu. Toen ik bekend werd, was ik nog zo jong. Wat weet je dan over jezelf? Ik pakte alles aan en hield van uitdagingen. Nu ik wat ouder ben en heel vaak m'n neus heb gestoten, denk je toch wel tien keer over dingen na. Ik ben wat serieuzer geworden."

Geaardheid

Ook geeft hij aan dat hij moe is van de talloze vragen over zijn geaardheid, aangezien hij vroeger een relatie had met een man en nu al jaren met Michelle is. De twee hebben samen ook een dochtertje, Romi. "Het is niet zo dat ik het daar niet over wil hebben, maar ik vind het achterhaald en ouderwets. Mensen vinden het blijkbaar belangrijk om te weten 'wat' iemand nou is. Nou, ik ben gewoon Roy en verder niks."

Worstelen

Roy hoopt daarmee een voorbeeld te geven voor mensen die misschien nog worstelen met hun eigen seksualiteit. "Als we ons daar minder druk om maken, dan is dat voor iedereen makkelijker. En als ik met mijn boek ook maar één lezer over de streep kan trekken om te stoppen met hokjesdenken, dan ben ik al blij."