EBU geeft eindelijk reactie: spijt van diskwalificatie?

joost klein gediskwalificeerd
De European Broadcasting Union (EBU) heeft haar statement over de diskwalificatie van Joost Klein uitgebreid. Ze laten nu weten of ze nog steeds achter hun beslissing staan dat ze de zanger hebben gediskwalificeerd voor het Eurovisie Songfestival.

Terecht

"De versie van de gebeurtenissen zoals die in sommige publieke reacties en op social media is gepresenteerd komt niet overeen met de verklaringen van medewerkers en getuigen die met ons en met de Zweedse politie zijn gedeeld", volgens de EBU. Wél laten ze weten dat ze het nog steeds terecht vinden dat de Europapa-zanger niet meer meedeed met het spektakel. "Het gedrag van Joost was een duidelijke overtreding van de wedstrijdregels die zijn opgesteld om een veilige werkomgeving voor het personeel te waarborgen."

Intern onderzoek

Daarnaast schrijft de organisatie dat de beslissing om Joost te diskwalificeren kwam na een "grondig intern onderzoek" en dat het werd gesteund door het bestuur en het vaste adviesorgaan Eurovision Song Contest Reference Group. Volgens de EBU was het niet gepast om Joost mee te laten doen in de finale "gezien de omstandigheden en het feit dat de zaak van de politie binnenkort aan de officier van justitie wordt overhandigd”. Verder wil de organisatie niets over de kwestie zeggen om het lopende juridische proces.

Reactie AVROTROS

AVROTROS vond de beslissing van EBU wél buiten proportie. "AVROTROS vindt de maatregel heel zwaar en disproportioneel. We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident", aldus de omroep, die zei "heel teleurgesteld en ontdaan" te zijn, mede voor de miljoenen fans. "Wat Joost Nederland en Europa heeft gebracht, had niet zo mogen eindigen."