Olga Commandeur afwezig bij laatste opnamedag Nederland in Beweging

file 1
Icoon Olga Commandeur heeft de aflevering waarin ze officieel afscheid zou nemen als instructeur van het tv-programma Nederland in Beweging, nooit gemaakt. De presentatrice en oud-atlete laat weten dat ze op de dag dat ze de allerlaatste opnames zou maken, ziek wakker werd en verstek moest laten gaan.

Corona

Drieëntwintig jaar lang wist Olga heel Nederland in het zweet te werken. Na ruim 4.500 afleveringen squaten en stretchen legde ze eindelijk het gewichtje erbij neer. "Dat mijn keuze om te stoppen de juiste was, bleek wel op de laatste opnamedag die we nog zouden moeten doen. Toen werd ik ‘s morgens ziek wakker: corona. Dus in feite heb ik die allerlaatste uitzending, waarin ik geen ‘tot morgen’ zou zeggen, nooit gemaakt”, aldus de fitness queen in De Telegraaf

'Heel intensief'

Een heel seizoen van Nederland in Beweging werd in drie weekenden opgenomen. In een dag werden zeven tot acht afleveringen gemaakt. Dit was volgens Olga erg heftig. "Daar werk je toch eigenlijk, met name die laatste maanden voor de opnames, helemaal naartoe. Concentreren, voorbereiden, oefenen. Dus dat was best wel heel intensief.” Oud-schaatster Barbara de Loor nam de taken van Olga vorig jaar over. Voordat ze Corona kreeg gaf Olga al aan dat ze naarmate ze ouder werd vaker te kampen kreeg met fysieke probleempjes. "Het afgelopen opnamejaar werd ik in de aanloop naar de opnames steeds nerveuzer. [..] De druk werd zó hoog, dat ik dacht: misschien wordt het nu wel tijd om het iemand anders te laten doen.’’

Piek

Commandeur presenteerde al voordat Omroep MAX überhaupt bestond. Vanaf 2000 werd Nederland in Beweging uitgezonden bij de AVRO en pas in 2008 verkaste het programma naar de ouderenzender. Olga heeft goed begrepen dat een legende moet stoppen tijdens haar piek.  

Borstamputatie

De achtmaal estafettekampioen kwam niet altijd ongedeerd door de wedstrijd. Toen enkele jaren geleden bleek dat ze in het voorstadium van borstkanker zat, heeft ze de nodige voorzorgsmaatregelingen genomen. Aan het AD vertelt ze over haar borstamputatie. "Als de dood dan zo dichtbij komt, ga je toch anders in het leven staan. Ik heb inmiddels vijf operaties gehad. Dat heeft allemaal meegespeeld in mijn besluit."