Saharazand komt weer onze kant op: wat je wel en beter niet kan doen!

saharazand verwijderen
De komende dagen kan een regenbui een onaangename verrassing met zich meebrengen: Saharazand. Deze gele waas, veroorzaakt door zanddeeltjes uit de Sahara die met de wind meegevoerd worden, kan lelijke krassen veroorzaken op je auto. Maar hoe kun je dit zand veilig van je auto verwijderen en je lak beschermen?

Wasstraat

Het gemakkelijkste en snelste is naar een autowasstraat te gaan. Daar wordt je auto grondig gereinigd met veel water en speciale shampoo die vuil opneemt. De auto wordt eerst voorgespoeld om los zand te verwijderen en vervolgens met hogedrukspuiten ingeweekt met shampoo. Borstels met water zorgen voor een veilige reiniging van je auto. Bovendien kun je extra behandelingen kiezen, zoals een beschermende was, voor optimale bescherming tegen Saharazand.
Saharazand is fijn en scherp, daarom kiezen sommige mensen ervoor om met de hand te wassen. Hoewel dit meer werk vereist en potentieel meer krassen kan veroorzaken, kan het effectief zijn als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Gebruik twee emmers met schoon water, microvezel doeken, autoshampoo en zachte allesreiniger voor een veilige handwas. Werk van boven naar beneden en spoel de auto goed af voordat je begint met wassen.

Tips voor effectieve reiniging en bescherming

  • Spoel de auto eerst grondig af met veel water om los zand te verwijderen en krassen te voorkomen.
  • Gebruik autoshampoo en microvezel doeken om de auto voorzichtig te wassen. Spoel de doeken regelmatig uit in schoon water.
  • Vermijd het gebruik van de ruitenwisser op de voorruit om krassen te voorkomen. Gebruik een plantenspuit en microvezel doek om het zand van de voorruit te verwijderen.
  • Regelmatig wassen of afspuiten van de auto voorkomt ophoping van zand en roestvorming.
  • Overweeg het aanbrengen van een keramische coating of glascoating voor extra bescherming tegen Saharazand.
Bron: AD