Op zoek naar een zonnige vakantie? In Spanje is het nu al 30 graden!

schermafbeelding 2024 04 07 om 120350
Op zaterdag liepen de temperaturen op veel plaatsen in Spanje op alsof het midden in de zomer was. Op het populaire vakantie-eiland Mallorca was het zelfs veel te warm voor de tijd van het jaar.

Recordtemperaturen in Nationaal Park Albufera

In het nationale park Albufera in het oosten van Spanje werd 's middags een temperatuur van meer dan 33 graden gemeten, volgens de nationale weerdienst Aemet. Ook in delen van Andalusië en Aragon liep de temperatuur op tot boven de 30 graden.

Stijgende temperaturen wereldwijd

De stijgende temperaturen in Spanje komen steeds vroeger in het jaar voor, net als in veel andere landen. Dit weekend waren de hogere temperaturen in Zuid-Europa ook merkbaar in Nederland. De warme lucht, ook wel bekend als de "Spaanse pluim" onder meteorologen, trok over land richting Nederland en zorgde ervoor dat de temperaturen niet veel afkoelden. In De Bilt werd rond 16.00 uur een temperatuur van 24 graden gemeten.
Vorig jaar werden in Spanje tijdens het hoogtepunt van de zomer herhaaldelijk temperaturen van ruim 40 graden gemeten. Wereldwijd was 2023 ook het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1850.