Derk Bolt zwaait af met emotionele laatste Spoorloos-aflevering

screenshot 2024 05 02 at 140622 1
Na dertig jaar trouw als hét gezicht van televisieprogramma Spoorloos te verschijnen, nemen we helaas afscheid van presentator Derk Bolt. De opzet van het programma gaat op de schop, zodat er opeens geen ruimte meer is voor de Alkmaarder. Gisteravond was de laatste uitzending met Derk te zien, en het was een waardig afscheid. 

Brazilië

De presentator reisde voor de laatste aflevering af naar Brazilië waar hij op zoek gaat naar de biologische moeder van Rafael, Gioya en Bo, drie Braziliaanse adoptiekinderen. Derk volgt een spoor dat hem leidt naar een straatje waar Teresa ooit afval recyclede. Helaas ontdekt hij echter dat ze daar vier maanden geleden vertrok, zonder een spoor achter te laten. Uiteindelijk kan hij haar locatie toch achterhalen na het bevolkingsregister doorgespit te hebben.

Emotionele reünie

Bij het krieken van de dag bezoekt Derk Teresa. Hij legt uit dat haar kinderen haar zoeken, waarna ze vertelt dat ze door de jaren heen erg veel aan hen heeft gedacht en veel verdriet heeft dat ze nooit voor hen kon zorgen. Wel wil ze haar kinderen dolgraag ontmoeten, waarna er een emotionele reünie volgt vol tranen. Een mooie laatste afscheidsaflevering voor Derk ook, dus.

'Ik zal ze missen'

Wat heeft Derk zelf te zeggen over zijn ontslag?"Na dertig jaar als presentator stopt het hier voor mij, spijtig genoeg", zegt de presentator. "Ik ga mij richten op andere programma's die op mijn pad komen." Hij bedankt alle deelnemers van Spoorloos voor hun persoonlijke verhalen en de miljoenen kijkers voor de jarenlange support: "Ik zal ze missen." Ook legt hij uit: “Het is niet zo dat ik met pensioen wilde, ziek, zwak of misselijk was. Ik was graag ook in een aangescherpte Spoorloos-formule doorgegaan. Maar als KRO-NCRV vindt dat er een ander pad bewandeld moet worden, dan moet je je daar op een gegeven moment toch gewoon bij neerleggen”. 

Afscheid

In de hernieuwde versie blijft het programma mensen samenbrengen die elkaar uit het oog zijn verloren, maar het accent zal minder liggen op adoptie en buitenlandse zoektochten. De kijker hoeft overigens niet helemaal afscheid te nemen van de presentator, want op 23 juli wordt nog een special uitgezonden, waarin Bolt terugblikt op zijn 30 jaar bij het programma.

Een zoektocht in Brazilië, laat dat maar aan Derk Bolt over. Met Frans natuurlijk. Niemand kan dit zo goed als Derk. Ik heb er van genoten en wil dat eigenlijk nog lang blijven doen. Maar KRO/NCRV meenden dat Derk vervangen moet worden. Dat kan niet. Er is er maar 1. #Spoorloos

9
Reply