Deze Schiphol-vernieuwing komt precies op tijd voor de vakantie

56679229 bsr agency 1
Voor wie deze Mei- en zomervakantie vanaf Schiphol vliegt hebben we goed nieuws: de airport heeft een upgrade geïntroduceerd die het hele security gedoe een stúk sneller zal laten verlopen.

Vernieuwde security poortjes

Het is iets waar we collectief een hekel aan hebben: het gehannes om door de security van een vliegveld heen te komen. Alle electronica de tas uit, vloeistoffen die op het laatste moment weggeschonken moeten worden en schoenen en riemen die haastig aan- en uitgetrokken worden. En dan als klap op de vuurpijl een elektrische poort die keihard begint te loeien omdat je een gevulde kies hebt. Schiphol heeft hier echter een perfecte oplossing voor gevonden in de vorm van vernieuwde security poortjes. Alle poortjes zijn voorzien van de nieuwste scanners die elk verboden voorwerp binnen seconden detecteert.

'Handjes naar beneden'

Volgens de directeur operations, Patricia Vitalis, is Schiphol klaar voor het hoogseizoen. "Het is voortaan handjes naar beneden bij de security'', laat ze weten aan het AD, terwijl ze voordoet hoe reizigers door het poortje moeten. "Je kunt je handen en armen gewoon langs je lijf houden. Dat is veel gemakkelijker.'' Blijkbaar analyseren de poortjes daarna binnen 3 seconden of iemand een gevaarlijk item bij zich heeft.

Miljoeneninvestering

Ook is de nieuwe technologie minder foutgevoelig, waardoor reizigers minder vaak gefouilleerd hoeven te worden. Vastlopen doen ze ook minder vaak: "De oude scanners hadden regelmatig een reset nodig, wat een halve tot een hele minuut per passagier kostte.'' Het is een miljoeneninvestering, maar eentje die de kosten meer dan waard is, stelt Vitalis. "We zien nu al dat passagiers door de nieuwe scanners beduidend sneller door de security gaan.''

Meivakantie

Schiphol zegt dat de nieuwe scanners klaar zijn voor de meivakantie, die vrijdag begint. De luchthaven krijgt dan maar liefst 80.000 vakantiegangers over de vloer. Met alle transferpassagiers erbij gaat het zelfs om 198.000 passagiers. We mogen hopen dus dat de nieuwe poortjes goed hun werk gaan doen.