Dodenherdenking compleet anders met nieuwe maatregelen: dit verandert er in jouw gemeente

dodenherdenking op de dam in amsterdam 4 mei 2022
Naar aanleiding van de huidige spanningen in de samenleving heeft de gemeente Amsterdam aangekondigd extra veiligheidsmaatregelen te treffen voor de dodenherdenking op 4 mei. Andere gemeenten volgen dit voorbeeld. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat er in deze gemeente verandert.

Amsterdam

Amsterdam zal dit jaar bij de nationale herdenking op de Dam slechts 10.000 toeschouwers toelaten in plaats van de gebruikelijke 20.000. Bovendien zullen alle aanwezigen gefouilleerd worden om ongewenste items zoals vlaggen en borden te voorkomen.

Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen

Hoewel er nog geen concrete signalen zijn voor verstoringen of demonstraties, zijn deze gemeenten alert en voorbereid. Ze volgen de ontwikkelingen nauwlettend en kunnen snel handelen indien nodig.

Leeuwarden, Loenen, Middelburg, Rotterdam, Utrecht, Vught, Wageningen, Wassenaar, Westerbork, Zwolle

Deze gemeenten nemen verschillende maatregelen, variërend van extra beveiliging tot het monitoren van potentiële verstoringen. Ze zijn voorbereid op alle scenario's en houden de situatie nauwlettend in de gaten, maar er zijn geen concrete aanwijzingen voor verstoringen.
Hoewel sommige gemeenten zich bewust zijn van de dreiging van protestacties of verstoringen, hebben anderen nog geen reden gezien om extra maatregelen te nemen. Allen benadrukken echter het belang van waardige herdenkingen en veiligheid voor alle betrokkenen, maar zijn nog voorzichtig met het vrijgeven van hoe ze veiligheid gaan waarborgen.