Is de realityserie Urk! gescript?

screenshot 2024 05 21 at 193251 1
De vaste kijker van de SBS6-serie Urk! weet na meer dan tien seizoenen haast meer over deze mensen dan hun eigen vrienden. Heel Nederland is dol op de figuren in het gelijknamige vissersdorpje in de Noordoostpolder. Maar hoe veel van deze show is eigenlijk in scène gezet?

Puurdere tv

Producent Ruud van Egmond maakt de show samen met zijn vrouw Marije. Hoewel het éérst een ander format moest worden – “ik dacht aan een serie over meiden die een leven buiten Urk wilden opbouwen" – gooide Ruud, zelf afkomstig uit het nabijgelegen Kraggenburg, het over een andere boeg. "Als je niet van daar komt, beschouwen ze je vaak als een vreemde. Voor mij dus een mooie uitdaging om deze mensen te portretteren en hun warme kant te laten zien", volgens Ruud.

Doorgestoken kaart

Ook vertelt de producent hoe oprecht het programma is. In tegenstelling tot bij veel andere realityseries, is bij Urk! namelijk niet gekozen voor interviews achteraf. Na het tweede seizoen van de show maakten Ruud en Marije bewust deze keuze om zo voor puurdere tv te zorgen. “Het is een manier van televisie maken dat bij formats heel goed werkt, zoals bij Expeditie Robinson. Bij ons is dat anders: zo hebben wij scènes waarbij er altijd minimaal twee mensen aanwezig zijn en er een dialoog plaatsvindt. Niets is doorgestoken kaart.”

Afscheid

Toch een fijn idee dat we al die seizoenen niet zijn voorgelogen, dus. Ook geeft hij aan dat we nog láng geen afscheid hoeven te nemen van de vertrouwde karakters.“Er zijn nog genoeg familielijnen binnen de huidige cast die we nog niet hebben aangesneden”, concludeert Ruud, die denkt minimaal nog drie jaar door te kunnen. “De één gaat scheiden, de ander krijgt een kind en weer een ander heeft een nieuwe liefde.”  Volgens hem:  “De personages zitten in de harten van de kijkers.”