Máxima drijft als echte local rond op Filipijnse vissersboot

screenshot 2024 05 21 at 200422
Koningin Máxima is gearriveerd in de Filipijnen voor een VN-bezoek over financiële inclusie en financiële gezondheid. Ze heeft de eerste ochtend doorgebracht op een eiland, waar ze helemaal de cultuur indook. De hakken werden ingeruild voor slippers terwijl we de Koningin op een lokaal bootje zien ronddobberen.

Financiële gezondheid

De grote eilandgroep heeft slechte beschikking over financiële diensten en services, waardoor de financiële gezondheid in het land te wensen overlaat. Vooral voor mensen met lage inkomens is het moeilijk om beschikking te krijgen tot deze middelen. Het land staat zelfs in de top tien met het hoogste aantal volwassenen dat geen beschikking heeft tot financiële diensten, maar liefst circa 37,6 miljoen. Slechts 51,4 procent van de volwassen bevolking heeft een bankrekening. Ondanks dat dit maar net de helft is, is dit percentage al behoorlijk gestegen. In 2011 lag dit aantal namelijk nog maar op 26,6 procent. Máxima zal praten over de verschillende mogelijkheden voor ontwikkeling voor het land.

Buurtwinkel

Allereerst spreekt de Koningin op een eiland met een vissersgemeenschap over geldzaken en daar hoort natuurlijk een tocht bij op een traditionele vissersboot. Máxima zal verder ook in een stadje op het vasteland langsgaan bij een ‘sari-sari store’, een kleine buurtwinkel. Voor dit soort kleinschalige ondernemers is het krijgen van een lening bij lokale banken een grote uitdaging, net zoals het verkrijgen van snel leverbare, laaggeprijsde producten. Máxima zal hier vertellen over Fintech GrowSari, een service die zowel betaalbare leningen als voorraadgoederen met snelle levering kunnen bieden voor de ondernemers.

Schema

Woensdag zal ze daarna afreizen naar Manilla, waar ze met vrouwen in gesprek gaat over de bijdrage van financiële diensten aan hun financiële gezondheid en veerkracht. Verder zal de koningin gesprekken voeren met onder anderen president Ferdinand Marcos jr. en diverse ministers. Tot slot bezoekt ze de Anteneo de Manila Universiteit voor ze donderdagavond weer naar Nederland zal vliegen.