‘Verschrikkelijk’ portret van Kate Middleton bekritiseerd door fans: ‘Is dit een grap?’

screenshot 2024 05 23 at 193659
Een nieuw portret van Kate Middleton, de prinses van Wales, door een Britse Zambiaanse kunstenares heeft tot verontwaardigde reacties van het publiek geleid.

Verdeelde meningen

Één van de meer positieve reacties was dat de jurk in het schilderij tenminste herkenbaar was. De schilder, Hannah Uzor, zei: “Al mijn portretten bestaan uit lagen van een persoonlijkheid, opgebouwd uit alles wat ik over hen kan vinden.” Koninklijke schilderijen zullen waarschijnlijk altijd de meningen verdelen - het recente rood gedomineerde portret van koning Charles had veel bewonderaars, terwijl anderen een traditioneler beeld verwachtten.

Geen officieel portret

Het schilderij was geen officieel portret en werd onthuld op de cover van het julinummer van Tatler Magazine. Het portret toont de prinses in een witte jurk versierd met een gele broche en blauwe sjerp. Ze draagt een sierlijke tiara op haar hoofd. De inspiratie achter de foto lijkt voort te komen uit verschillende eerdere looks van Catherine. Ook is het schilderij gebaseerd op foto's en video's in plaats van een persoonlijke ontmoeting.

Reacties

Het kreeg dan ook een sceptische reactie van veel online critici. “Het lijkt wel een slecht GCSE-project!” schreef iemand op X/Twitter. Iemand anders zei: “Is dit een parodie? Ik hou van de kunstenares... ze is erg stijlvol... maar het schilderij, hoewel mooi... lijkt niet op de prinses van Wales.”  

Voorstanders

Toch had het schilderij ook voorstanders. “Ik vind het eigenlijk niet zo erg omdat ik denk dat het schilderij niet bedoeld was om op een realistische manier op de prinses van Wales te lijken, maar meer als een beeld dat we herkennen om haar te zijn. Voor mij werkt het,” schreef iemand. Volgens een ander: “Schilderen in welk medium dan ook is niet bedoeld als foto, het is een interpretatie. Ze heeft de uitdrukking van de prinses heel goed vastgelegd.”  Alastair Sooke, hoofd kunstcriticus van de Daily Telegraph, was minder enthousiast en noemde de creatie “kaak-op-de-vloer slecht”.