Joost Klein zwaar bespot in Israëlische talkshow

screenshot 2024 05 16 at 182939
Het nieuws van de diskwalificatie van Joost Klein op het Eurovisie Songfestival is wereldnieuws. De zanger en andere deelnemers zijn dinsdagavond bespot op Israëlische televisie in het satirische programma Eretz Nehederet (Hebreeuws voor Prachtig Land). 

Belachelijk gemaakt

Het populaire komedieprogramma heeft een sketch uitgezonden waarin ze een aantal kandidaten belachelijk maken die zich kritisch hebben uitgesproken tegen de deelname van Israël aan het Eurovisie Songfestival. In de video die de Israëlische tv-zender op Instagram-kanaal heeft vrijgegeven is te zien hoe Joost Klein wordt nagespeeld door een acteur inclusief blond haar en bekende blauwe outfit. Naast hem staan de inzending van Ierland, Griekenland en de Zwitserse winnaar Nemo. Dit zijn deelnemers die zich tijdens het Songfestival in Malmö kritisch hebben uitgelaten over de deelname van Israël.

Geblinddoekt

Tijdens het item worden de Songfestivaldeelnemers volgens de Israëlische nieuwswebsite The Jerusalem Post geblinddoekt gedwongen vergeving te vragen voor hun gedrag tegenover een de inzending van Israël op het liedjesfestijn, Eden Golan. Waarom Joost Klein ook in de sketch wordt nagedaan zal te maken hebben met een uitspraak die hij heeft gedaan tijdens een persconferentie van het Songfestival. We zagen dat Joost Eden Golan onder druk zette om een vraag te beantwoorden die werd gesteld door een Poolse journalist.

'Waarom niet?'

Hij vroeg Golan of ze dacht dat ze een veiligheidsrisico veroorzaakte voor andere deelnemers door het evenement bij te wonen te midden van de “genocidale” oorlog van Tev Aviv in Gaza. De Zweedse presentator Jovan Radomir, sprong er snel tussen en vertelde Golan dat ze de vraag niet hoefde te beantwoorden. Klein reageerde luid: “Waarom niet?”

Optreden

Of Joost zich druk zal maken over de sketch, is een tweede. Die is zich aan het voorbereiden om komende zondag op te treden op het Freshtival weekend in Enschede. Het wordt het eerste optreden van de artiest sinds zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival. "We zijn druk bezig om de show voor aanstaande zondag voor te bereiden", meldt de zegsman. "We verwachten spektakel en kunnen niet wachten tot het zover is."