Deze wijn moet je drinken om hoofdpijn te voorkomen

pexels valeria boltneva 1123260
Lieve dames en heren van het goede leven, het is bijna weekend! En als wij aan weekend denken, denken we natuurlijk aan een lekker wijntje. Of meerdere. De schappen in de supermarkten staan er tegenwoordig vol mee: biologische- en natuurwijn. Maar wat is nu het verschil en de prangende vraag: welke wijn zorgt voor de minst erge kater?
Oké, first things first: het is belangrijk dat we even het verschil tussen biologische wijn en natuurwijn uitleggen. Want we horen je denken: is natuurwijn sowieso niet biologisch? Nou, soort van. Bij het maken van gewone wijn mag je in de wijnbouw chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken, tijdens de vinificatie (dat is een heel chique woord voor het proces van druiven omtoveren tot wijn, leuk woord om indruk mee te maken dit weekend) mag je hierbij ook gist en sulfiet toevoegen. Sulfiet is moet je even onthouden: dat is een middeltje dat ervoor zorgt dat je wijn langer houdbaar is.

Biologische wijn

Bij biologische wijn gebeurt dat dus niet, want bij deze wijn gaat het erom dat de vinificatie plaatsvindt met respect voor de natuur. Alhoewel bij biologische wijn wel sulfiet toegevoegd mag worden, gebeurt dit vaak wel in mindere mate. Smaak- en kleurverbeteraars mogen ook worden toegevoegd. Voor het filteren van de wijn worden soms ook dierlijke producten gebruikt.

Natuurwijn 

Bij deze wijn staat ook centraal dat er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest wordt toegevoegd net als bij biologische wijn, maar natuurwijn gaat een stapje verder. Aan natuurwijn wordt namelijk helemaal niks toegevoegd; geen sulfiet, geen gisten, et cetera. Biologische wijn en gewone wijn smaken vaak hetzelfde, natuurwijn aan de andere kant smaakt wel anders. De wijn zelf is wat troebel.

Sulfiet 

Heel interessant allemaal, maar wij vragen ons natuurlijk af van welke wijn je geen intense kater krijgt. Het wordt vaak gezegd dat sulfiet, dat stofje waar we het net effe over hadden, ervoor zorgt dat je koppijn krijgt. Niet alle wijnkenners zijn het hiermee eens, maar er zijn absoluut mensen met een overgevoeligheid voor sulfiet. Ofwel: probeer eens een natuurwijntje te drinken en kijk dan hoe jij je voelt. Laat ons dat dan ook vooral weten!

Poll