Emotioneel: Schagen krijgt Tanja Groenplein met monument Peter R. de Vries

peter r de vries
In de Noord-Hollandse stad Schagen wordt een plein vernoemd naar Tanja Groen, die al sinds 1993 verdwenen is. Op het Tanja Groenplein komt ook een gedenkteken (monument) voor de overleden misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar Tanja’s vermissing.
Dat meldt de gemeente maandag. Bij het gedenkteken komt ook een QR-code te staan waarmee bezoekers het verhaal achter het monument kunnen lezen. Er wordt nu gewerkt aan het gedenkteken.

Tanja Groen 

Waarom dan Schagen, horen we je afvragen. Nou, Tanja Groen groeide op in deze Noord-Hollandse stad. Ze was nog maar net twee weken in Limburg om aan de universiteit te studeren. In de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 raakte de toen 18-jarige studente vermist in Limburg. Na een feestje bij studentenvereniging Circumflex pakte ze haar fiets en reed richting het Vrijthof in Maastricht. Vanaf dat moment ontbreekt elk spoor van haar.

Peter R. de Vries 

Peter R. de Vries heeft alles geprobeerd om Tanja na bijna 30 jaar terug te brengen bij haar familie. Op 23 juni 2021 – de geboortedag van Tanja – richtte de misdaadjournalist Stichting de Gouden Tip op. Een beloning van 1 miljoen euro zou worden uitgeloofd voor de gouden tip die zou leiden naar Tanja. Op dinsdag 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Negen dagen later overleed hij, een tragische gebeurtenis waar heel Nederland bij stilstond.  
Ondanks er na zijn overlijden honderden tips zijn binnengekomen bij de Stichting in de zaak van Tanja, zat de gouden tip er niet bij. Tot op de dag van vandaag is Tanja niet teruggevonden en er is momenteel een coldcase-team bezig met de huidige tips te onderzoeken.